Ελευθερία Ντεκώ

Με εστίαση στη δημιουργική εργασία
και τη μεταλαμπάδευση της γνώσης

Ελευθερία Ντεκώ

Η Ελευθερία Ντεκώ, σχεδιάστρια φωτισμού από το 1990, έχει σχεδιάσει τον φωτισμό σε περισσότερες από 450 παραστάσεις για θέατρο, μουσική και χορό, όπερα και εικαστικές εγκαταστάσεις, για τις οποίες έχει λάβει εξαιρετικές κριτικές, διακρίσεις και βραβεία. Μεταξύ άλλων της απονεμήθηκε ο τίτλος «Γυναίκα Καλλιτέχνης της Χρονιάς 2009» για τη συμβολή της στο θέατρο και τις τέχνες γενικότερα.

Μετά από 5 χρόνια παραμονής στην Νέα Υόρκη, όπου παράλληλα εργαζόταν ως σχεδιάστρια φωτισμών και  δίδασκε Lighting Design στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης(NYU), επέστρεψε το 1992 στην Ελλάδα. Έκτοτε έχει συνεργαστεί με τις περισσότερες Ελληνικές θεατρικές ομάδες και θιάσους, σκηνοθέτες, σκηνογράφους, καλλιτέχνες, ενώ έχει κατ’ επανάληψη προσκληθεί να σχεδιάσει το φωτισμό παραστάσεων σε διεθνή φεστιβάλ.

Το 1997 ίδρυσε την εμπορική εταιρεία «Lights International», με ειδίκευση στον σχεδιασμό φωτισμού (stage και events), τον σχεδιασμό και προμήθεια φωτιστικού εξοπλισμού και εγκατάστασης θεατρικών σκηνών και συνεδριακών χώρων.

Περισσότερα

Το 2000, η Ελευθερία Ντεκώ δημιούργησε ένα τμήμα αποκλειστικά για τον αρχιτεκτονικό φωτισμό, αναδεικνύοντας κατ’ αρχήν όψεις κτιρίων, αλλά πολύ σύντομα ανέλαβε τον σχεδιασμό και τη μελέτη όλου του φάσματος του αρχιτεκτονικού φωτισμού. Έκτοτε η εταιρεία έχει συνεργαστεί σε πλήθος αρχιτεκτονικών έργων που αφορούν εμπορικούς, δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους.

Η Ελευθερία Ντεκώ είναι Επίκουρη καθηγήτρια στη Σχολή Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, όπου διδάσκει «Θεατρικό Φωτισμό» από το 2005.

Σημαντική στιγμή στην καριέρα της υπήρξε η συμμετοχή της στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004, ως Διευθύντρια και Σχεδιάστρια φωτισμού και στις τελετές έναρξης και λήξης.

Τον Σεπτέμβριο του 2005, στην 57η τελετή της Academy of Television Arts and Sciences της απονεμήθηκε το βραβείο Emmy, στην κατηγορία Outstanding Lighting Direction, για την Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας το 2004.

Ομιλίες

Θεραπευτικό Φως – Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης.
• Ημερίδα για τον αστικό φωτισμό – Στέγη γραμμάτων και τεχνών.
• Ο Φωτισµός ως Μέσο Επικοινωνίας.
• Lighting – Visual – Projection – Music World Expo 2017.
• Ιnstallations Φωτισμού.

Eleftheria Deko CV – Greek
CV_gr_2020_website