Η ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΜΕ ΝΕΟ ΦΩΣ

  • test :

Διαβάστε το ολοκληρωμένο άρθρο απο το Ίδρυμα Ωνάση εδώ here

ΑΚΟΜΗ ΚΙ ΑΝ Η ΟΜΟΡΦΙΑ ΔΕΝ ΣΩΖΕΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ, ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΟΝ ΚΑΝΕΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟ.

ΑΘΗΝΑΪΚΕΣ ΤΑΡΑΤΣΕΣ ΚΑΙ ΜΠΑΛΚΟΝΙΑ, ΑΠΟ ΤΟ ΑΣΤΕΡΟΣΚΟΠΕΙΟ ΩΣ ΤΟΝ ΛΥΚΑΒΗΤΤΟ, ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΥΚΑΚΙ ΩΣ ΤΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙ. ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ, 30 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΣΤΙΣ 20:00, ΟΠΟΥ ΚΙ ΑΝ ΒΡΙΣΚΟΜΑΣΤΕ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ, ΣΗΚΩΝΟΥΜΕ ΤΟ ΒΛΕΜΜΑ ΜΑΣ ΨΗΛΑ, ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΙΕΡΟ ΒΡΑΧΟ ΤΗΣ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ ΓΙΑ 3 ΛΕΠΤΑ ΓΕΜΑΤΑ ΦΩΣ.

ΔΕΙΤΕ ΣΕ LIVE STREAMING ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΦΩΤΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ ΕΔΩ.

Ακρόπολη. Ένα από τα σημαντικότερα μνημεία του πολιτισμού μας, ένα ζωντανό σύμβολο που έχει αναμετρηθεί με τον χρόνο, ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα σημεία της Αθήνας. Ο καθένας μας έχει ανέβει στον Ιερό Βράχο από διαφορετικό μονοπάτι, όμως όλοι οι δρόμοι της πόλης συναντιούνται εκεί. Σε ένα περιβάλλον που μας κάνει να ξεχνάμε το αστικό τοπίο, ακόμη και την εποχή που ζούμε, η Ακρόπολη ξεχωρίζει για την αρμονία, την ομορφιά και την ανθρώπινη κλίμακά της. Τώρα η Ακρόπολη γίνεται πιο λευκή, πιο όμορφη, πιο φωτισμένη.

Η ΕΠΙΣΗΜΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΦΩΤΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ ΣΕ LIVE STREAMING, 30.09.2020 ΣΤΙΣ 20:00

© Photography: Gavriil Papadiotis

3 ΛΕΠΤΑ ΓΕΜΑΤΑ ΦΩΣ

Σε μία περίοδο γεμάτη σκοτάδι και ανασφάλεια, δεν μπορούμε παρά να βλέπουμε το φως. Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού παρουσιάζει τον νέο φωτισμό της Ακρόπολης, ένα έργο σε δωρεά και υλοποίηση του Ιδρύματος Ωνάση. Την μελέτη και τον σχεδιασμό του έργου ανέλαβε μετά από ανοιχτή πρόσκληση, η διεθνούς κύρους και βραβευμένη με ΕΜΜΥ σχεδιάστρια φωτισμού, Ελευθερία Ντεκώ. Αυτή την Τετάρτη, στις 30 Σεπτεμβρίου στις 20:00, όπου κι αν βρισκόμαστε στο κέντρο της πόλης, ανοίγουμε τις κάμερές μας και κοιτάμε προς τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης, για 3 λεπτά γεμάτα χαρά και φως. Η εμπειρία θα είναι ζωντανή σε όλον τον κόσμο, μέσα από το YouTube του Ιδρύματος Ωνάση, τον ιστότοπο του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και σε απευθείας μετάδοση από την ΕΡΤ1. Η νυχτερινή ΑΘΗΝΑ αλλάζει, η Ακρόπολη εκπέμπει νέο φως.

ΝΕΟΣ ΛΕΥΚΟΣ ΦΩΤΙΣΜΟΣ

Ο φωτισμός της Ακρόπολης δίνει νέα πνοή στα μάρμαρα του Ιερού Βράχου. Όμως δεν περιορίζεται στο αισθητικό κομμάτι, αλλά συμπεριλαμβάνει και σημαντική αναβάθμιση των υφιστάμενων υποδομών με τον εκσυγχρονισμό της ηλεκτρολογικής εγκατάστασης και του συστήματος αυτοματισμού και ελέγχου των φωτιστικών σωμάτων. Αναδεικνύει τα τείχη, το σύνολο του Ιερού Βράχου, τον όγκο και τη γεωμετρία κάθε μνημείου, από κάθε πιθανό σημείο θέασης. Τα μάρμαρα πιο λευκά από ποτέ αντανακλούν κάθε πτυχή, κάθε γεωμετρικό σχήμα, κάθε φυσικό υλικό, τονίζοντας το ανάγλυφο της διακόσμησης κάθε μνημείου.

Μέσα από αυτό το νέο πρίσμα βλέπουμε πλέον τον φωτισμό 14 σημείων, τα οποία είναι: o Ιερός Βράχος, τα Τείχη, ο Παρθενώνας, τα Προπύλαια, ο Ναός της Αθηνάς Νίκης, το Ερέχθειο, το Αρχαίο Θέατρο Διονύσου η Στοά Ευμένους, το Διονυσιακό Ιερό, ενώ για πρώτη φορά φωτίζονται πέντε ακόμα μνημεία: το μνημείο Θρασύλλου, οι Χορηγικοί Κίονες, το Ασκληπιείο και τα σπήλαια Απόλλωνα και Αγλαύρου / Κλεψύδρα καθώς και το Ιερό της Αφροδίτης.

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΣΕ ΔΙΣΔΙΑΣΤΑΤΑ ΚΑΙ ΤΡΙΣΔΙΑΣΤΑΤΑ ΜΟΝΤΕΛΑ, ΦΩΤΟΜΕΤΡΙΕΣ, ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΞΑΝΑ ΔΕΙΓΜΑΤΙΣΜΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΤΥΧΟΥΜΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΦΩΤΙΣΜΟ ΠΟΥ ΘΑ ΕΚΑΝΕ ΤΟΝ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΛΛΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΣΤΟΝ ΙΕΡΟ ΒΡΑΧΟ ΝΑ ΛΑΜΠΟΥΝ ΟΠΩΣ ΤΟΥΣ ΑΞΙΖΕΙ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΑΣ. ΝΑ ΕΚΠΕΜΠΟΥΝ ΤΟ ΦΩΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ ΟΛΟΓΥΡΑ ΚΑΙ ΠΑΝΤΟΥ.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΝΤΕΚΩ, ΣΧΕΔΙΑΣΤΡΙΑ ΦΩΤΙΣΜΟΥ

ΜΙΑ ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΠΙΟ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ

Στο πλαίσιο της τεχνικής αναβάθμισης, ολοκληρώθηκε η αντικατάσταση των ηλεκτρικών πινάκων, των υφιστάμενων λαμπτήρων (τύπου HID) με 609 (40% λιγότερους σε σχέση με πριν) φωτιστικούς προβολείς νέας τεχνολογίας και υψηλής χρωματικής απόδοσης, τύπου LED, με στόχο την απρόσκοπτη λειτουργία των εγκαταστάσεων για περισσότερα από 20 χρόνια. Τα νέα φωτιστικά σώματα έχουν ελάχιστο κόστος συντήρησης, ενώ με τη νέα εγκατάσταση εξοικονομείται περισσότερο από 65% στην κατανάλωση ενέργειας. Ταυτόχρονα, μέσα από τη βελτίωση της στόχευσης προς τα μνημεία μειώνεται το φαινόμενο της φωτορύπανσης.